Prima Casa creste din nou preturile la apartamente

Daca la inceputul verii, Prima Casa parea solutia perfecta pentru tinerii in cautarea unei locuinte, dupa doar doua luni de la startul programului functionalitatea lui este pusa la indoiala. Principala vina a acestuia este ca interventia Statului in reglarea pietei a facut sa creasca din nou preturile apartamentelor.

Conform indexului imobiliar ZF, apartamentele vechi din Bucuresti sunt in unele zone mai scumpe cu 10% sau chiar mai mult. La sfarsitul lunii august, preturile apartamentelor vechi din zone precum Titan, Brancoveanu sau Stefan cel Mare erau cu 20% mai mari decat la sfarsitului lui iunie.

Cei care sperau ca mana de ajutor intinsa de Guvern, prin Fondul de Garantare, le va implini visul de a-si achizitiona propria locuinta, nu pot decat sa priveasca debusolati preturile afisate in paginile de anunturi. Cumparatorul nu stie daca scumpirile vin de la proprietari, de la agentii, de la antreprenori sau chiar ca o initiativa a capitalului bancar.

« S-a incercat artificial cresterea preturilor, dar tranzactiile tot la preturi mici se incheie. In zona de sud-est si sud-vest a Bucurestiului, preturile raman la niveluri scazute fata de anul trecut, de 50%. Cele mai tranzactionate sunt tot apartamentele de doua camere, care se vand cu 100 euro/mp. Pentru apartamentele de trei si patru camere, cererea este inca foarte scazuta », a declarat Eugen Chis, directorul site-ului bazaruldecase.ro.

Realitatea este ca tendinta ascendenta s-a remarcat inca de la vehicularea ideii de lansare a programului Prima Casa, continuand o data cu angajarea efectiva a bancilor in acest program. Proprietarii apartamentelor cu doua camere nu au mai fost dispusi sa negocieze pretul de tranzactie decat foarte putin, arata o analiza a companiei de consultanta Colliers International. In acelasi timp, nou-venitii pe piata au debut cu preturi deja ridicate.

Pe de alta parte, cei ce pot scoate din buzunar avansuri mai mari decat  strictul de 3.000 de euro pentru un credit de 60.000, se pot gandi la achizitionarea unui apartament cu trei sau patru camere. In aceste cazuri preturile variaza in jurul sumei de 80.000 de euro.

Insa aceste pretentii de pe piata imobiliara nu corespunde puterii de cumparare reale a populatiei Romaniei. Daca preturile vor continua sa urce, sau chiar sa ramana la nivelul actual, programul Prima Casa este sortit esecului. Vom intampina un nou blocaj, caci numarul celor care au intrat in joc este deocamdata foarte mic.

Leave a Reply