Pe piata creditelor bancare, cifrele sunt in scadere

Soldul creditelor ipotecare in lei a inregistrat in luna aprilie a anului o usoara crestere, in timp ce contractarea creditelor de consum ramane in continuare un segment neatragator pentru romani in conditiile actuale. Daca moneda nationala s-a apreciat cu 1,2%, conducand la o oarecare detensionare a imprumuturilor in lei, creditele in valuta au inregistrat pe parcursul lunii aprilie o scadere de 0,8%. Conform datelor furnizate de BNR, totalul creditelor ipotecare a scazut astfel cu 0,7%.

In ciuda usoarei aprecieri a leului in luna aprilie, romanii au continuat sa evite creditele de consum, temandu-se de o viitoare depreciere, dar si de dobanzile mari. In aceste conditii, volumul  total al creditelor de consum a inregistrat o contractie de 1,15% (pana la 74,11 miliarde de lei – 17,71 miliarde de euro). La aceasta scadere a contribuit si reticenta bancilor in a acorda credite fara garantii, de teama ca acestea se vor transforma in asa-numitele credite sub-prime sau credite neperformante.

Fara a lua in consideratie intarzierile mai mici de 30 de zile la plata ratelor, pana la sfarsitul lui aprilie, restantele romanilor la plata creditelor totaliza 1,2 miliarde de euro. Aceste cifre depasesc cu 224% nivelor restantelor mai mari de 30 de zile din aprilie 2008. Rezultatele statistice sunt negative si in cazul volumului total de credite acordate de banci persoanelor fizice si firmelor. Ponderea totala a restantelor se ridica la 2,5% la sfarsitul lunii aprilie, fata de 0,91 in aceeasi perioada a anului trecut si fata de 1,44% la finele lui 2008.

In aceste conditii, principala preocupare a bancilor este sa recupereze banii datorati de restantieri, desi majorarea portofoliului de clienti constituie de asemenea un scop esential. O iesire din acest impas ar fi scaderea dobanzilor, o solutie care ar putea scoate din stand-by potentialii clienti.

“Cererea este mica, iar oferta nu este foarte agresiva, desi au inceput promotiile de la banci. Cred ca in mai si iunie vom observa ceva mai multa activitate pe creditare”, declara in aprilie Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Leave a Reply