Regulamentul BNR privind creditarea populatiei a fost modificat

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a aprobat in sedinta din 15 ianuarie 2009 noul Regulament de creditare a populatiei. Prin modificarea normelor, BNR relaxeaza conditiile de creditare in cazul imprumuturilor imobiliare cu ipoteca, stabilind un grad de indatorare mai mare pentru solicitantii de credite. BNR exclude insa acordarea de credite fara avans.

BNR a precizat ca masurile luate de Consiliul de administratie au rol orientativ pentru institutiile bancare si ca acestea vor stabili singure conditiile de creditare si de gestiune a riscurilor. Succesul creditarii, se apreciaza in comunicatul BNR « depinde in principal de capacitatea imprumutatorilor de a mobiliza in mod sustenabil resursele financiare necesare si de respectarea concomitenta a principiilor prudentiale ».

Exercitandu-si prerogativele de autoritate de reglemetare si supraveghere, BNR a modificat Regulamentul nr.11/2008, cu prevederi mai stricte decat precedentul, in ceea ce priveste creditele destinate persoanelor fizice. Totusi, BNR pune scaderea numarului de credite pe seama lipsei resurselor bancilor cauzata de criza financiara, si nu a conditiilor din Regulamentul anterior.

Este necesar ca imprumutul cu ipoteca sa fie tratat diferit de celelalte tipuri de credit, cum ar fi creditele de consum si creditele personale negarantate, se subliniaza in comunicat. Conform evaluarii efectuate de BNR, gradul de nerambursare a creditelor este mai mare in randul debitorilor ce au contractat credite din ultimele categoriile, si considerabil mai mic in cazul creditelor ipotecare.

Leave a Reply