BCR propune dobanzi fixe mai mici pentru creditele de nevoi personale

15 octobre 2009 de admin

BCR reduce dobanzile fixe la creditele de nevoi personale fara garantii, clientii fideli ai bancii beneficiind de costuri chiar mai mici, atat in lei, cat si in euro.

Astfel, la un credit fara ipoteca, Banca propune o dobanda fixa de 13,25% pentru euro, in timp ce imprumuturile in lei se pot face cu o dobanda ce variaza intre 14% si 15,75%, in functie de scadenta. Pentru clientii care au un istoric bun cu banca, au o polita de asigurare complexa si isi incaseaza salariul intr-un cont BCR, dobanda fixa este redusa cu pana la 2,5 puncte procentuale.

O dobanda de 11,95% pe an este posibila astfel in cazul creditelor de nevoi personale pe maximum doi ani. Pentru un imprumut pe o perioada mai lunga contractat de un client fara niciun istoric cu banca, dobanda nominala poate urca pana la 15,75% pe an, fiind cu cel mult 0,75% puncte mai mica in raport cu nivelurile anterioare.

Prin dobanzile fixe se doreste protejarea clientilor de fluctuatii si stabilitatea ratelor de credit, explica Stefan Coroianu, director executiv al Directiei Credite Retail de la BCR.

Pe segmentul creditelor ipotecare, dobanda fixa porneste de la 9,25% pentru perioade de mai putin de zece ani si atinge 11% pentru credite bancare pe perioade intre 25 si 30 de ani. Daca aceasta este situatia in cazul unui imprumut in valuta, la creditele in lei nivelul dobanzii se ridica  la 14,5%.

Prima Casa creste din nou preturile la apartamente

16 septembre 2009 de admin

Daca la inceputul verii, Prima Casa parea solutia perfecta pentru tinerii in cautarea unei locuinte, dupa doar doua luni de la startul programului functionalitatea lui este pusa la indoiala. Principala vina a acestuia este ca interventia Statului in reglarea pietei a facut sa creasca din nou preturile apartamentelor.

Conform indexului imobiliar ZF, apartamentele vechi din Bucuresti sunt in unele zone mai scumpe cu 10% sau chiar mai mult. La sfarsitul lunii august, preturile apartamentelor vechi din zone precum Titan, Brancoveanu sau Stefan cel Mare erau cu 20% mai mari decat la sfarsitului lui iunie.

Cei care sperau ca mana de ajutor intinsa de Guvern, prin Fondul de Garantare, le va implini visul de a-si achizitiona propria locuinta, nu pot decat sa priveasca debusolati preturile afisate in paginile de anunturi. Cumparatorul nu stie daca scumpirile vin de la proprietari, de la agentii, de la antreprenori sau chiar ca o initiativa a capitalului bancar.

« S-a incercat artificial cresterea preturilor, dar tranzactiile tot la preturi mici se incheie. In zona de sud-est si sud-vest a Bucurestiului, preturile raman la niveluri scazute fata de anul trecut, de 50%. Cele mai tranzactionate sunt tot apartamentele de doua camere, care se vand cu 100 euro/mp. Pentru apartamentele de trei si patru camere, cererea este inca foarte scazuta », a declarat Eugen Chis, directorul site-ului bazaruldecase.ro.

Realitatea este ca tendinta ascendenta s-a remarcat inca de la vehicularea ideii de lansare a programului Prima Casa, continuand o data cu angajarea efectiva a bancilor in acest program. Proprietarii apartamentelor cu doua camere nu au mai fost dispusi sa negocieze pretul de tranzactie decat foarte putin, arata o analiza a companiei de consultanta Colliers International. In acelasi timp, nou-venitii pe piata au debut cu preturi deja ridicate.

Pe de alta parte, cei ce pot scoate din buzunar avansuri mai mari decat  strictul de 3.000 de euro pentru un credit de 60.000, se pot gandi la achizitionarea unui apartament cu trei sau patru camere. In aceste cazuri preturile variaza in jurul sumei de 80.000 de euro.

Insa aceste pretentii de pe piata imobiliara nu corespunde puterii de cumparare reale a populatiei Romaniei. Daca preturile vor continua sa urce, sau chiar sa ramana la nivelul actual, programul Prima Casa este sortit esecului. Vom intampina un nou blocaj, caci numarul celor care au intrat in joc este deocamdata foarte mic.

Pe piata creditelor bancare, cifrele sunt in scadere

2 juin 2009 de admin

Soldul creditelor ipotecare in lei a inregistrat in luna aprilie a anului o usoara crestere, in timp ce contractarea creditelor de consum ramane in continuare un segment neatragator pentru romani in conditiile actuale. Daca moneda nationala s-a apreciat cu 1,2%, conducand la o oarecare detensionare a imprumuturilor in lei, creditele in valuta au inregistrat pe parcursul lunii aprilie o scadere de 0,8%. Conform datelor furnizate de BNR, totalul creditelor ipotecare a scazut astfel cu 0,7%.

In ciuda usoarei aprecieri a leului in luna aprilie, romanii au continuat sa evite creditele de consum, temandu-se de o viitoare depreciere, dar si de dobanzile mari. In aceste conditii, volumul  total al creditelor de consum a inregistrat o contractie de 1,15% (pana la 74,11 miliarde de lei – 17,71 miliarde de euro). La aceasta scadere a contribuit si reticenta bancilor in a acorda credite fara garantii, de teama ca acestea se vor transforma in asa-numitele credite sub-prime sau credite neperformante.

Fara a lua in consideratie intarzierile mai mici de 30 de zile la plata ratelor, pana la sfarsitul lui aprilie, restantele romanilor la plata creditelor totaliza 1,2 miliarde de euro. Aceste cifre depasesc cu 224% nivelor restantelor mai mari de 30 de zile din aprilie 2008. Rezultatele statistice sunt negative si in cazul volumului total de credite acordate de banci persoanelor fizice si firmelor. Ponderea totala a restantelor se ridica la 2,5% la sfarsitul lunii aprilie, fata de 0,91 in aceeasi perioada a anului trecut si fata de 1,44% la finele lui 2008.

In aceste conditii, principala preocupare a bancilor este sa recupereze banii datorati de restantieri, desi majorarea portofoliului de clienti constituie de asemenea un scop esential. O iesire din acest impas ar fi scaderea dobanzilor, o solutie care ar putea scoate din stand-by potentialii clienti.

“Cererea este mica, iar oferta nu este foarte agresiva, desi au inceput promotiile de la banci. Cred ca in mai si iunie vom observa ceva mai multa activitate pe creditare”, declara in aprilie Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Regulamentul BNR privind creditarea populatiei a fost modificat

16 janvier 2009 de admin

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a aprobat in sedinta din 15 ianuarie 2009 noul Regulament de creditare a populatiei. Prin modificarea normelor, BNR relaxeaza conditiile de creditare in cazul imprumuturilor imobiliare cu ipoteca, stabilind un grad de indatorare mai mare pentru solicitantii de credite. BNR exclude insa acordarea de credite fara avans.

BNR a precizat ca masurile luate de Consiliul de administratie au rol orientativ pentru institutiile bancare si ca acestea vor stabili singure conditiile de creditare si de gestiune a riscurilor. Succesul creditarii, se apreciaza in comunicatul BNR « depinde in principal de capacitatea imprumutatorilor de a mobiliza in mod sustenabil resursele financiare necesare si de respectarea concomitenta a principiilor prudentiale ».

Exercitandu-si prerogativele de autoritate de reglemetare si supraveghere, BNR a modificat Regulamentul nr.11/2008, cu prevederi mai stricte decat precedentul, in ceea ce priveste creditele destinate persoanelor fizice. Totusi, BNR pune scaderea numarului de credite pe seama lipsei resurselor bancilor cauzata de criza financiara, si nu a conditiilor din Regulamentul anterior.

Este necesar ca imprumutul cu ipoteca sa fie tratat diferit de celelalte tipuri de credit, cum ar fi creditele de consum si creditele personale negarantate, se subliniaza in comunicat. Conform evaluarii efectuate de BNR, gradul de nerambursare a creditelor este mai mare in randul debitorilor ce au contractat credite din ultimele categoriile, si considerabil mai mic in cazul creditelor ipotecare.